Известие

Collapse
No announcement yet.

Въпроси за Алфа 147 от новобранец :)

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

Колега, ще се опитам и аз да ти дам някой съвет, пък ти от всичките мнения (във всяко има по малко истина) ще достигнеш до твоя собствен избор.
    Разбирайки, че ти ще пътуваш по 70-80км на ден това означава, че ти трябва възможно най-малкия разход, където ти ще получиш от бензинов мотор с газов инжекцион. Аз ти препоръчвам единствено 2.0 ТС (незначителна разлика в разхода спрямо 1.8, но от към вървеж е видна; 1.6 не го коментирам изобщо) за да компенсираш увеличеното тегло в последствие от добавената бутилка и т.н. Газов инжекцион задължително над 1000лв и само от сервиз доказал качеството си на работа, бутилката ти препоръчвам да е на мястото на резервната гума (багажника на 147 не е от големите). С пробег от 2000км месец ще избиеш бързо налятите пари за газ. инжекцион.
    Ако все пак избереш дизела (както съм избрал аз, но моята употреба на колата е за съвсем други цели от твоите) те съветвам да е 1.9 JTDm (140кс) или в краен вариант 1.9 JTD (115кс). Възможна е проверка на реалните километри на колата (задължително според мен).
    Отностно окачването и избора на размер на джантите, ще ти кажа да не му мислиш особено. Тампоните се сменят с полиуретан и забравяш, а дали 17ки или 15ки сам ще си прецениш с времето
    Удоволствието и от двата избора (бензин или дизел) е задължително и няма в нито един от двата варианта да съжаляваш. Желая ти успех в покупката на красива и запазена Алфа!
    Alfa Romeo 156 2.4JTD '02, Fiat Punto 1.2 16V '00, Alfa Romeo 155 2.0 16V - ex, Сузуки Бандит 400 VC '94 - ex, Дукати S4 '02

Comment

Първоначално публикувано от Lqnkata Покажи съобщение
      Ако все пак избереш дизела (както съм избрал аз, но моята употреба на колата е за съвсем други цели от твоите) те съветвам да е 1.9 JTDm (140кс) или в краен вариант 1.9 JTD (115кс). Възможна е проверка на реалните километри на колата (задължително според мен).
      И аз прочетох, че дизела "си казва" километрите при диагностика, макар и да е манипулиран от добросъвестни търговци. Искам да попитам тази проверка, какво представлява точно, скъпа ли е и сигурна ли е на 100%. Голяма ли е разликата в разхода на гориво между 140кс и 115кс на ЖТДто, ако някой има наблюдения да сподели

Comment

При дизела на дълъг път и спокойно каране разликите трябва никак да не са големи м/у 115 и 140 к.с.
        С моя си стил на каране 1.9 ТД и 2.4 ЖТД ми дават все около 6 - 6.5 / 100 (с климатик, фарове и каквото друго ми е потрябвало включено).

А проверката е всъщност свързване на компютър през една букса в колата и четене със софтуер.
        Плаща се за знанията на тоя дето го прави и за софтуера.
        Нямам идея колко е в момента тая услуга... не беше нещо скъпо
        Last edited by morfius; d.m.y г., 21:04.
        Welcome to the real world

Алфа Ромео 156 2.4 JTD (01г.); Алфа Ромео 146 1.9 TD (98г.); Лада 21051 - Бивша.

Comment

Първоначално публикувано от lombardia Покажи съобщение
          И аз прочетох, че дизела "си казва" километрите при диагностика, макар и да е манипулиран от добросъвестни търговци. Искам да попитам тази проверка, какво представлява точно, скъпа ли е и сигурна ли е на 100%. Голяма ли е разликата в разхода на гориво между 140кс и 115кс на ЖТДто, ако някой има наблюдения да сподели
          Разликата е почти никаква в разхода.
          Диагностиката е около 30-тина лева. Във Вантотрейд (в София) знам че я правят, колко са добри - нямам идея. Бобо (Екстрийм сервиз) също може да я направи предполагам, той вече ги чува.

Специално за дизелите, моя съвет е следния - иди, виж колата, покарай я (ако не ти дават - не се занимавай въобще). Здравите алфи вървят - не трябва да се чуди какво да прави като и дадеш газ. Изкарай я хубаво от 1200-1300 до 4500 оборота. Не трябва да има прекъсване (обикновенно на 3000-3200 за моторите с променлива геометрия) и след 2000 направо трябва да те залепи за седалката.

Като е намясто бавно я форсирай от 1000 до 2000 оборота - обикновенно ако е заминал маховика някъде на 1300-1400 ще започнат силни вибрации - избягвай такива коли, скъп ремонт е.

Погледни гредите при двигателя да нямат следи от удари - и такива съм виждал по "автокъщите". Гледай маркуча на турбото (един дебел, минава над акумулатора) да не омотан с изолирбан, омазнен и т.н. Докато работи колата извади пръчката за маслото и виж да не излизат газове от там (малко и за кратко е ок, ако са постоянно и повече - не).

Бръкни с пръст в ауспуха. Ако е мазно и неможе да го изчистиш значи гори масло - търсиш друга.

Горните съвети трябва да ти помогнат да отсееш боклуците на пръв поглед.

Следващата ти стъпка е да я закараш на някой майстор. Не знам от къде си, но ако я взимаш от София виж Общ техн. раздел, къде могат да я видят и да й направят диагностика.
          Subaru Legacy 3.0R
          Ex: Alfa Romeo 156 Sportwagon 2.4 JTD 140+bhp
          sigpic

Comment

Първоначално публикувано от vladev Покажи съобщение
            Разликата е почти никаква в разхода.
            Диагностиката е около 30-тина лева. Във Вантотрейд (в София) знам че я правят, колко са добри - нямам идея. Бобо (Екстрийм сервиз) също може да я направи предполагам, той вече ги чува.

Специално за дизелите, моя съвет е следния - иди, виж колата, покарай я (ако не ти дават - не се занимавай въобще). Здравите алфи вървят - не трябва да се чуди какво да прави като и дадеш газ. Изкарай я хубаво от 1200-1300 до 4500 оборота. Не трябва да има прекъсване (обикновенно на 3000-3200 за моторите с променлива геометрия) и след 2000 направо трябва да те залепи за седалката.

Като е намясто бавно я форсирай от 1000 до 2000 оборота - обикновенно ако е заминал маховика някъде на 1300-1400 ще започнат силни вибрации - избягвай такива коли, скъп ремонт е.

Погледни гредите при двигателя да нямат следи от удари - и такива съм виждал по "автокъщите". Гледай маркуча на турбото (един дебел, минава над акумулатора) да не омотан с изолирбан, омазнен и т.н. Докато работи колата извади пръчката за маслото и виж да не излизат газове от там (малко и за кратко е ок, ако са постоянно и повече - не).

Бръкни с пръст в ауспуха. Ако е мазно и неможе да го изчистиш значи гори масло - търсиш друга.

Горните съвети трябва да ти помогнат да отсееш боклуците на пръв поглед.

Следващата ти стъпка е да я закараш на някой майстор. Не знам от къде си, но ако я взимаш от София виж Общ техн. раздел, къде могат да я видят и да й направят диагностика.
            Ехе ти направо ме разби
            Мерси много за малките "трикове" за които спомена, ще са ми от полза.
            Last edited by lombardia; d.m.y г., 11:23.

Comment

И пак е много относително за този разход дали дизел или бензин с газ!Аз личнона моята сложих газ миналата година юни месец,от тогава до сега със сигурност съм доста над 10 000км да не говоря,че може да са малко преди 20 000км!За последната мис мяна на масло която беше ноември месец края вече имам около 6000 км навити!За последните 5 дни 1700км,мисля че отдавна съм избил уж така наречената,газова и пак казвам да минеш 500 км със скорост не по малка на магистрала от 130 и за 60 лв си е доста добре!Ако колегата прави по 20-25 хил.км на година ще му е по добре газ убедил съм се многократно в това!Но все пак парите са си негови а и негово ще е последното решение ние с каквото можем ще бъдем полезни!!!
              alfa romeo 156 1.8ts-спортно окачване!! R.I.P!Now Alfa Romeo 159sw

Comment

Прави ми Впечетление, че когато някоя тема тръгне да се развива към "дизел срещу бензин", започва да нараства лавинообразно с постове и за няколко дена става 3-4 страници. Само преди месец имаше подобна тема, дори със съмнение, че някой нарочно я е пуснал да "кладе огъня".
                На старите колеги във форума не им ли писна да се "палят" всеки път.

И за да не е спам: за нуждите на колегата пуснал темата бих заложил на дизел вместо 'бензин на газ'
                alfa romeo156 2.0TS 11'97

Comment

Първоначално публикувано от muchev Покажи съобщение
                  '
                  Всеки си хвали неговото... просто е
                  Welcome to the real world

Алфа Ромео 156 2.4 JTD (01г.); Алфа Ромео 146 1.9 TD (98г.); Лада 21051 - Бивша.

Comment

Първоначално публикувано от muchev Покажи съобщение
                    Прави ми Впечетление, че когато някоя тема тръгне да се развива към "дизел срещу бензин", започва да нараства лавинообразно с постове и за няколко дена става 3-4 страници. Само преди месец имаше подобна тема, дори със съмнение, че някой нарочно я е пуснал да "кладе огъня".

И за да не е спам: за нуждите на колегата пуснал темата бих заложил на дизел вместо 'бензин на газ'
                    Тъй като съм доста активен в един футболен форум, като влязох тук си мислих, че поне в форум като този не би трябвало да има много противоречия и спорове и че тук модераторите са доста улеснени, но сега разбирам че не е така Не съм искал ни най-малко да подклаждам каквито и да е било противоречия помежду Ви, просто наистина съм решил да имам тази кола и гледам възможно най-много да се запозная с всичко около нея. Понеже няма да я купувам сега, поради липсата на достатачно средства за качествена такава, ще съм "активен" и в този форум главно като четател за сега.
                    Sorry, ако заради мен са възникнали някакви полемики в форума, но си мисля че всичко е в рамките на добрия тон и тези които са писали в темата да го направили с цел да са ми от полза, а не да хвалят дизела или бензина

Comment

Първоначално публикувано от lombardia Покажи съобщение
                      Ако си намериш читава кола с 1.9 16в въобще не се замисляй,този мотор е адски добър,като здравина и качества.Доста по-ефтин е за обслужване от 2.4
                      Fiat Idea 05" 1.9 Mjet N tuning
                      Lancia Ypsilon 00" 1.2 Elefantino blu
                      Piaggio Liberty 05" 50cc 2T

Alfa 33 1.7 16v SW-ex,Alfa 145 1.6 Boxer-ex,Alfa 146 TI-ex,Alfa 159 1.9 JTDm SW-ex

Comment

Първоначално публикувано от morfius Покажи съобщение
                        Всеки си хвали неговото... просто е
                        Мдаааа, верно е...

Ама аз например, кво да похваля от семейния автопарк - дизеловата Алфа, газифицираната Ланча или метанизираната Киа?

Всъщност, всяка от тях си има предимства и недостатъци, но ако ми е рейсърско настроението - грабвам чипосаната дизеларка на сина, при меланхолично настроение - комфортната и мека като возия Ланча, а пък при изпразнен джоб - Киата е насреща - при нея поддръжка няма никаква и литър метан струва колкото литър минерална вода!
                        Ако пък съвсем, ама съвсем съм изтрещял - избръмчавам с Хорнета, но само в топло време, разбира се

С предимствата дотук, недостатъците са ясни - всичките искат данък, застраховка, винетка и т.н, та веднъж годишно съм в позиция
                        Alfa Romeo 147 JTD 115hp+
                        Fiat Croma 2.4 Mjet 200hp

Comment

Колега, аз съм със 147 2,0 мотор и я карам само на бензин. Градско - 13-14, извънградско 10-11 ,ама я карам зверски. Иначе нямам никакви проблеми до сега с двигателя.Ако нямаш проблеми с кинтите, аз съм за бензиновия мотор.

Comment

Първоначално публикувано от stani4a Покажи съобщение
                            Колега, аз карам също по толкова километри на ден. Не е евтино, по-около 300лв бензин на месец ми отива. Но с тези цени на нафтата едва ли ще ти излиза по евтино ако караш смесено - градско/извън градско.
                            От няколко месеца съм на тоя хал и аз - 10 километра (Цари)градско и после газ по А1 в посока Ихтиман и това почти всеки ден - около 200 лв. нафта, като в тая сметка включвам и сумата която бих дал, ако не ми изпадаше по някоя туба аванта от време на време

п.п. Моята е 115 коня, т.е. подобна на най-масовите дизелови 147-ци.
                            Last edited by RPWWD; d.m.y г., 16:42.
                            Giulietta 1,6 JTDm 2013
                            156 SW 1,9 JTD 2003

Comment

Първоначално публикувано от iv74bg Покажи съобщение
                              Колега, аз съм със 147 2,0 мотор и я карам само на бензин. Градско - 13-14, извънградско 10-11 ,ама я карам зверски. Иначе нямам никакви проблеми до сега с двигателя.Ако нямаш проблеми с кинтите, аз съм за бензиновия мотор.
                              Почти вече на 99% съм за JTD-то, като чакам да "изпадне" някоя читава 147 от 2005г нагоре, тъй като фейслифта е много по-красив за мен + това, ако и мотора е JTDm ще е

Comment

Първоначално публикувано от assassin's Покажи съобщение
                                Случайно къде паркирам ми е все тази,като немога в подземния има надземен!Случайно 500+км ги минавам с около 60 лв газ!Случайно градско в София ми гори 12,е тва са много случайности!
                                Колега и аз с печката от подписа изминавам 500 км дори и с по-малко от 60 лева ! Градско ми гори зимата и доста ръчка 6 ! извунградко около 5 ! инямам бомба в багажника !

Alfa Romeo 156 -facelift-1.9jtd CF3-115-2004; Renault Megane CC -1.6-16V -2006; Toyota Avensis SW2,2 D-Cat-2010; Renault Scenic RX4 2.0-16V-2002; Renault 19-1.8 Rt-1993; BMW-335Xi-M-Packet-2007

Comment

Working...
                                X